BENVINGUDES I BENVINGUTS !!!

US DONEM LA BENVINGUDA AL BLOC DEL GRUP DE JOTA DE XERTA


diumenge, 30 de novembre del 2008

BALLADA DE JOTES A PRAT DE COMPTE


La Fira de l'Aiguardent va ser el marc de la ballada de jotes que es va organitzar a Prat de Compte el dia 12 d'octubre.

JOTA PRAT DE COMPTE 12 D'OCTUBRE DE 2008

DANSADA DE GANDESA


El dissabte, 6 de setembre, el Grup de Jota de Xerta va participar en la Dansada de Gandesa, un dels actes que es van organitzar amb motiu de les festes majors de la localitat.

DANSADA DE GANDESA

diumenge, 15 de juny del 2008

diumenge, 18 de maig del 2008

BALLADA A AMPOSTA

El dissabte, 17 de maig, vam participar a la trobada que va organitzar el grup de jota d'Amposta "Paracota".
Un total de 10 grups d'arreu de les Terres de l'Ebre i un de Càlig, vam desfilar a la cercavil·la acompanyats pel grup de música tradicional "Els Pàndols".
Es va canviar lloc de la ballada a fi de previndre possibles canvis d'última hora
causats per la pluja. Va ser a l'escenari de la Lira Ampostina on els diferents grups van ballar.


divendres, 2 de maig del 2008

LA JOTA DE XERTA

Encara que no tenim constància escrita, l’origen de la Jota de Xerta és, possiblement, el mateix i tan antic com ho és el de totes les altres jotes o dançades que es ballen a les Terres de l’Ebre. Sí podem afirmar que per les seves característiques està a cavall de les jotes aragoneses i valencianes. Per la influència d’estes últimes podran apreciar la vistositat i colorit dels vestits de les balladores.

Antigament la Jota compartia alternança amb altres balls com el del Punxonet, el Ball del Roglet i el Ball del Minuet de la Cadena. De tots ells la Jota és l’únic vigent, tot i que ha passat per èpoques de més o menys esplendor.

Es ballava i es balla sobretot per la festa major, l’11 de novembre, festivitat de Sant Martí. Es reunien els balladors a l’Ajuntament i, acompanyats pels músics i seguint el cap de dança, feien cap a la plaça Major. En acabar, eren convidats a un refresc que els oferia l’Ajuntament: vi dolç, casquetes i torrons de Xerta. També es ballava per Sant Jaume, Sant Isidre, festes familiars i dels carrers.

Cal remarcar que a diferència d’ altres balls, és el ballador qui ha de seguir el ritme de la dona, ja que com diu una popular dita nostra: “Qui vulgue comprar sal que no vaigue a les salines, que vaigue a Xerta i veurà la sal de les xertolines”.

dissabte, 1 de març del 2008

QUI SOM

El grup de Jota de Xerta està integrat per un grup de persones que ens hem interessat des de fa uns anys, en recuperar el ball tradicional del nostre poble, la Jota de Xerta, ball que hem tornat a revifar i donat a conèixer en totes les ocasions que ens han convidat, com en el II Congrés de Cultura Popular i Tradicional Catalana; 1r Festival de Música i Dansa Ebrenca, l’espai Mercedansa dins de la festa de la Mercè de Barcelona, i trobades de Jota i Dansades que s’organitzen a les nostres terres.

divendres, 18 de gener del 2008